Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 60% van de kantoormedewerkers in Nederland en België een foute werkhouding aanneemt. Vaak kunnen met een paar kleine aanpassingen vervelende klachten zoals RSI, nek- en rugklachten of zelfs een hernia voorkomen worden.

Hieronder vind je verdere uitleg over de ideale werkplek en zithouding. Kom je er zelf niet uit? We helpen je graag met persoonlijk advies om eventuele klachten te voorkomen.

1 . Kijkafstand

Beeldschermformaat Optimale kijkafstand Acceptabele kijkafstand
14 inch 50 cm 50 – 70 cm
15 inch 60 cm 55 – 75 cm
17 / 18 inch 70 cm 60 – 85 cm
21 / 22 inch 90 cm 75 – 105 cm

 

2. Kijkhoek

De optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22°.

3. Hoek boven-onderarm

De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger. Let op! Beide armen vormen maar liefst 20% van het totale lichaamsgewicht. Wanneer de armen niet goed ondersteund worden tijdens het zitten, betekent dit een aanzienlijke toename van de belasting van de schouder- en nekspieren.

4. Documenten

Wordt er veel met documenten gewerkt, gebruik dan een documenthouder. Hiermee kan het te lezen document meer rechtop worden geplaatst, waardoor de nekbelasting vermindert. De documenthouder dient vrij op het werkvlak geplaatst te kunnen worden, tussen beeldscherm en toetsenbord. De hoek van de documenthouder moet goed ingesteld worden en dient groot genoeg en stevig te zijn.

5. Toetsenbord

De juiste positie van het toetsenbord is recht voor het lichaam op ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad. De pootjes van het toetsenbord moeten worden ingeklapt. Indien je het numerieke gedeelte van je toetsenbord weinig gebruikt, wordt een compact toetsenbord aanbevolen, zodat de reikafstand naar de muis wordt verkort.

6. Lumbaalsteun

Ga rechtop zitten en breng de onderkant van de rugleuning op dusdanige hoogte dat de bolling van de rugleuning zich op de hoogte van de holling van je onderrug bevindt.

7. Armleggers

Stel de armleggerhoogte zo in dat de onderarm steunt en de schouders ontspannen zijn. De diepte van de armlegger moet zo worden ingesteld dat de onderarm steun heeft en je met je stoel goed kan aanschuiven aan je bureau. De breedte van de armlegger moet dusdanig zijn ingesteld dat de armen op korte afstand van je lichaam zijn gepositioneerd.

8. Hoogte tafel

Als je de armleggers op de juiste manier hebt ingesteld (zie boven), moet het bureaublad op dezelfde hoogte als de armlegger worden ingesteld op het moment dat u op de stoel zit. Let op! De armlegger gaat omhoog als u opstaat. De tafelhoogte moet instelbaar zijn van 62 tot 82 cm.

9. Hoek boven-onderbeen

Als je op je stoel zit moeten je voeten goed op de grond staan en je benen een hoek maken van 90°.

10. Diepte werkblad

Het werkblad moet minimaal 120 cm breed zijn en voldoende diep om de juiste kijkafstand bij de gebruikte maat beeldscherm te realiseren. Gemiddeld is een diepte van 80 cm voldoende wanneer gebruik wordt gemaakt van een flatscreen.

11. Hoogte bureaustoel

De juiste hoogte van de bureaustoel kun je bepalen door voor de stoel te gaan staan met de knieschijf tegen de voorkant van de zitting. Als de knieschijf net boven de zitting uitkomt, is de zithoogte goed ingesteld. Daarbij moeten de voeten altijd goed op de grond komen.

12. Vrije beenruimte

De beenruimte onder de tafel moet minimaal 65 cm diep en 60 cm breed zijn op de plaatsen waar men aan het beeldscherm werkt.

Whatsapp ons